Minä ja sosiaaliset yhteisöt, osa 1
Mistähän sitä alkaisi? Sosiaaliset yhteisöt, ja nimen omaan vielä internetissä. Se alkoin joskus IRC-Gallerian aikaan. 2002 tai -03. Silloin sinne liityin, irkkaajana. Ja oliskos ollut -06 tai -07 kun sieltä poistuin, irkkaajana. En kokenut ko. palvelua mielekkääksi. Kanavat, joilla irkkasin, olivat täynnä tuttuja tai sellaisia, joiden ei tarvinnutkaan tietää mun ulkonäköä. Ja loppuen lopuksi itse IRC-Gallerian funktio muuttui. Eihän kyseessä ole enään galleria irkkaajista, vaan pelkästään galleria.
Naamakirja, feisbuuk. Mitä tästä nyt sanoisi. Tottahan minä tiesin, mikä palvelu on kyseessä. Se vain pysyi minulle kovin etäisenä. Ei minua kiinnostanut webin sosiaaliset yhteisöt. Nehän ovat samanlaisia kaikki. Tässä samassa kastissa ovat Twitterit, Flickrit, MySpacet, JuuTuubit ja muut. Paitsi että JuuTuubissahan minä olen. No joka tapauksessa, nämä yhteisöt ovat pääsääntöisesti täynnä kaikkea turhaa tauhkaa. Apple kutsuu niitä Widgeteiksi ja Microsoft Gadgeteiksi, FaceBookissa ne taitavat olla sovelluksia. Sovelluksia, jotka eivät sovellu mihinkään järkevään. Niiden funktio on se, että ne täyttävät jonkun tyhjiön jossakin. Ja sitäpaitti, sosiaaliset yhteisöt on teinikseille ja kansanedustajille.
Rakas vaimoni sitten liittyi FaceBookiin. Minun ensimmäinen lähempi kosketus kyseiseen palveluun. Ja ihan tuo toimivalta näytti. Itse toki vielä epäilin tämän palvelun tarkoitusta. Pian huomasin myös erään kaverini liittyneen FaceBookin kasvaviin joukkoihin. Pikkasen naureskelin hänelle tuosta asiasta. Samaisessa keskustelussa kaverin kanssa nousi esille eräs näkökulma, jota en ollut ajatellut ollenkaan.
Nykyaikana hyvin moni sovellus toimii selaimen päällä. Verkkokaupat, pankit, kalenterit ja sähköpostit on tavoitettavista laitteella, jossa on selain. Ja hyvin pitkälle nämä sovellukset ovat käyttöjärjestelmäriippumattomia. Pian selain on ainoa tarpeellinen sovellus, kun loput voidaan toteuttaa webin välityksellä. Kirjanpito, laskutus, tuotehallinnat, henkilöstöresurssien hallinta, toiminnanohjaus, dokumenttien luonti, kuvien muokkaus, you name it, we(b) can do it. Tässä tuleekin sitten se keskustelussa ilmennyt näkökulma. Tulevaisuuden sovelluskehittäjät ovat web-koodareita. Minä olen web-koodari. Niinpä minun tulee tietää, mitä asiakkaat (käyttäjät) odottavat web-sovelluksilta ja miten niiden tulee toimia.
FaceBook on kohtalaisen suuri sosiaalinen yhteisö. Niinpä Facebook muokkaa ihmisten käsityksiä siitä, miten sovelluksen tulee käyttäytyä. Ei FaceBook ole ainoa, mutta edustaa mielestäni käyttöliittymätoteutuksellaan suurempaa ryhmää todella hyvin. Jos tarkastellaan pelkästään ulkoasua ja käyttöliittymää, niin todetaan sen FaceBookin kohdalla olevan yksinkertainen ja selkeä. Värimaailma on sininen ja ylhäällä tärkein valikko. Sivujen sisällä loput valikot ovat välilehtiä. Siirtyminen välilehdeltä toiselle osoitetaan latauspalkein, tosin näiden funktio on vain osoittaa toimintaa eikä sivunlatauksen astetta. Mutta yhtä kaikki, näitä käyttäjät odottavat nykyajan web-sovelluksilta.
Tämä on pääasiallisin (teko)syy miksi liityin FaceBookiin. On toinenkin, mutta se paljastettakoon tulevassa blogissa. Jos muistetaan.